Şu anda dünyada kronik yetersiz beslenmeden muzdarip yaklaşık 800 milyon insan olduğu tahmin edilmektedir. Bu cephede kaydedilen ilerlemeye rağmen, açlığı dünyadan tamamen ortadan kaldırmak hala zorlu bir savaş. Bununla birlikte, Küresel Açlık Endeksi ile ilgili olarak ülkeler arasında bir eşitsizlik var, Afrika ülkeleri en çok etkilenenler ve hatta bazıları endişe verici veya ciddi açlık durumuna düşüyor.
Küresel Açlık Endeksi (GHI) puanlarına göre, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (CAR) açlık durumu son derece vahimdi. Verilere göre CAR 50,9 puana sahip. Küresel Açlık Endeksi, 0'dan 100'e kadar olan ülkeleri listeler (0, yani açlık olmadığı ve 100 olanlar en ciddi şekilde etkilenenlerdir). Ancak, bu aşırı durumların her ikisine de asla ulaşılmaz. Ayrıca, liste bölümlere ayrılmıştır. 35-50 aralığındaki ülkelerde durum 'endişe verici'. 20-35 aralığındaki ülkelerde durum 'ciddi'. 10'dan 20'ye kadar olan ülkelerde durum 'ılımlı' olarak değerlendirilirken, puanı 10'un altında olan ülkelerde açlık çeken insan sayısının en az olduğu bildiriliyor.
Afrika'nın Çad ülkesindeki açlık durumu, CAR'daki kadar endişe vericiydi. Dünyada en çok etkilenen ikinci ülke olan Çad, 43,5 Küresel Açlık Endeksi puanına sahipti. Durumun endişe verici olduğu diğer ülkeler arasında; Endeks puanının 35 ile 39 arasında değiştiği Sierra Leone, Yemen, Madagaskar, Sudan, Liberya ve Zambiya.
Durumun 'ciddi' olduğu ülkeler arasında Nijer ilk sırada yer aldı. Ülkenin 2017'deki Küresel Açlık Endeksi puanı 34,8 iken Doğu Timor'da 34.5 oldu. Durumun ciddi olduğu diğer bazı ülkeler ise; Afganistan, Pakistan, Kuzey Kore, Hindistan, Bangladeş ve Ruanda bunlardan birkaçıdır.
Not: Açlığın yaygınlığının çok düşük olduğu bazı yüksek gelirli ülkeler için GHI puanları hesaplanmamıştır.