Röportaj: Zeliha İNÇAMUR
Pandemi sürecinin her yönden etkilerini hayatımızda hissederken ilçemizin bu süreçten nasıl etkilendiğini ve bu süreçte Çatak’ta yapılan faaliyetleri ve tüm gelişmeleri Van Çatak İlçesi Kaymakamı Mehmet Erdem Akbulut ile konuştuk. Akbulut Çatak özelindeki gelişmeleri ve çalışmaları gazetemize değerlendirdi.
Dilerseniz en güncel konudan başlayalım… Çatak’ta vaka sayılarında artış var mı? Ve aşılama oranı ne ölçüde? Bu konu ile ilgili neler söylemek istersiniz…
Genel olarak baktığımızda yaşlı insanların aşılama oranı gençlerden daha fazla çünkü gençleri ikna etmekte zorlanıyoruz. Aşı oranımız yaşlılarda yüzde 92 oranında. Türkiye ortalamanın üstündeyiz diyebiliriz. Aşılamada Van’da 2.sıradayız. Genel aşı oranımız ise yüzde 56 oranında hedefimiz yüzde 80’e ulaşmaktır. Bayramdan sonraki süreçte vaka sayılarında bir artış oldu ama kontrol altına almayı başardık şuan sadece 1 vakamız bulunmaktadır.
Peki, aşılama işlemleri planladığınız gibi olursa yapmak istediğiniz öncelikle işler var mıdır? Bu sorumuzu nasıl yanıtlarsınız?
Aşılama bu oranda devam ederse elbette yapacağımız öncelikli işlerimiz olacaktır. En önemlisi ise yaklaşık iki 2 yıldır ara verdiğimiz ve ilçemizin kültür ve tanıtımı açısından hayati önem taşıyan Kanispi, Ceviz ve Bal ve Alabalık festivallerine başlamayı düşünüyoruz. Bu yeniden başlangıç ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz açısından önemli bir gelişme olacaktır.
Pandemi döneminde kadınlar ve yaşlılar da sıkıntı çekti ama sanırım en çok sıkıntı çeken çocuklar oldu, oyun alanları daraldı, okulları kapandı… Normalleşme sürecinde onlar için de her hangi bir faaliyetleriniz oldu mu? Nasıl açıklarsınız…
Çocuklarımız oyun oynamaları gereken çağlarında pandeminin zorunlu koşullarından dolayı maalesef evlerine kapanma durumunda kaldılar. Elbette bu hiçbirimizin isteyeceği bir şey değildi. Lakin tüm bu olumsuzluklara rağmen bizim de bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Mesela burada öncelememiz gereken hususların başında çocuklarımızın eğitimi geliyor. Geri kaldıkları eğitimlerini tamamlayabilmeleri için Milli Eğitim ile koordineli çalışmalar yürüttük. Az önce de belirttiğim üzere aşılama işlemleri istediğimiz sonuca ulaştığında çabucak telafi eğitimlerine başlayacağız ve bunun yanı sıra çocuklar için onların zekâlarını geliştirebilmeleri için özel kurslarımız olacaktır. Ayrıca ifade etmek isterim ki yapacağımız başka faaliyetlerle de gelecek dönem çocuklarımızın moral ve motivasyonlarını en üst düzeyde tutabilmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Şimdi de kadınları sormak istiyorum. Pandemi sürecinde kadınlar özelinde hangi çalışmalarınız oldu? Biraz bahseder misiniz?
Kadınlarımıza yönelik Halk Eğitim, İŞKUR ve Aile Desteği Eğitim Merkezleri (Adem) bünyesinde yine birçok farklı alanlarda kurslarımız bulunmaktadır. Bu kurslarımız sadece merkezde değil aynı zamanda köylerde de mevcuttur. Bu merkezler bünyesinde, halı dokuma, örgü, kuaförlük, el işi, anne ve kadın sağlığı üzerine kurslarımız bulunmakta ve faaliyetlerine devam etmektedirler... Pandeminin bu zor koşullarını göz ününde bulundurduğumuzda bu tür çalışmalar kadınlarımız için bir nebze de olsun nefes aldırıcı bir ortam oluşturmaktadır.
Bu kurslar çatak halkı tarafından ilgi görülüyor mu? Özellikle kadınlar ve gençler tarafında nasıl karşılanıyor?
Söz konusu kurslarımız demin de bahsettiğimiz gibi sadece Çatak ilçe merkezi ile sınırlı olmadığından bunun köylere kadar hizmet götürüyor olmasından dolayı büyük bir talep söz konusudur. Kadınlarımız ve çocuklarımızın büyük ilgi gösterdiği bu kurslar ilçemize katma değer katması anlamında büyük önem taşımaktadır. Ve yine yüksek katılımdan dolayı 12 ay boyunca devam eden bu kurslarımızı okul gibi de düşünebiliriz.
Çatakla ilgili şu an yürütülen herhangi projeniz var mı? Son olarak bunu sormak istiyorum.
İlçemizle ilgili büyük önem verdiğimiz çalışmalarımızı şu şekilde özetleyebilirim. Önceliğimiz kütüphanemizi yenilemek bunun için de çalışmalara başladık. Kodlama ve yazılım atölyesi ve İlçe Tarım Müdürlüğümüzün yürüttüğü ceviz yetiştiriciliği üzerine olan çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor. 6 çiftçimizin 5’er dönüm alanını cevizlendirmeyi düşünüyoruz ayrıca modern sistemler kurmayı ve çiftçilerimize eğitimler vermeyi planlıyoruz. Bu çiftçilerimizle Çatak’ta modern ceviz yetiştiriciliği alanında güzel bir başlangıç ortaya koymuş olacağız.