90+3: Hayata Atılan Gol

Özlem Yoğurtçuoğlu Yazdı...

Günümüzde en popüler spor dalı olan futbol, taraftar kitlesini giderek arttırmaktadır. Pek çok ülkede en çok konuşulan, izlenen ve sevilen spor dalı olmasının yanı sıra ülkeye büyük bir gelir kapısı da açmaktadır. Futbolun oynanma kadar izlenme sayısı da oldukça yüksektir.

Spor dalları arasında en çok futbolun tercih edilmesinin temel nedenlerinden bir tanesi futbolun basitliğidir. Çünkü futbol her yerde oynanılabilen, malzemesi az ve ucuz olan bir spordur. Futbol oynamak için ekstra bir yer, zemin, malzeme, araç ve gerece ihtiyaç olmaması, topun şekil ve yapısının -profesyonel müsabakalar dışında- önemsiz olması da onu basit ve çekici yapan unsurlardandır. Topu olmayanlar, herhangi yuvarlak ya da yuvarlak hale getirilen bir cismi, topun yerine kullanabilmektedir. Yani futbol imkansızlıklardan imkân yaratan bir spor dalıdır.

Maddi olarak sağladığı basitliğin yanında futbol birçok spor dalına oranla kaza riski daha az olan spor dallarında da biridir.

Futbol, diğer dallarda olduğu gibi bir hocaya veya bir eğiticiye ihtiyaç duymadan yapılabilen ve kendi kendinizi geliştirebileceğiniz bir spor dalıdır. Aynı zamanda takım sporu olduğu için bireysel sporlara oranla daha samimi ve birleştirici bir özelliğe sahiptir.

Tek maçta sayısız istatistik ve taktik olması da çekiciliğini ve ilgiyi arttırmaktadır. Binlerce taktik ve istatistiksel denklem kurulabilmesine rağmen futbolun kuralları açık, anlaşılır ve basittir.

Çocukların; sokaklarda, parklarda, sahilde, okullarda zemin ve yer fark etmeksizin her alanda oynayabildiği futbol, onlara aynı zamanda sosyal olarak kolay yoldan statü atlama yolu açmaktadır. Şu an başarılı ve dünya çapında ünlü olan birçok futbolcunun çocukken yoksulluk çektiğini ve futbol oynamaya başlayarak para kazanıp statü atladığını biliyoruz. İyi futbol oynamak, başarılı bir futbolcu olmak özellikle erkek çocuklarının küçük yaşlardan itibaren hayalini kurduğu bir durumdur. Son zamanlar da ise büyük spor kulüplerinin de desteği ile Kadın futbol takımlarına destek artmakta ve erkek çocukların yanı sıra kız çocuklarının da bu alana girmesi kolaylaşmaktadır. Yani futbol, artık futbol oynayan “herkes” için umut kapısı haline gelmiştir.

Son otuz yılda futbolda çok önemli değişikliklere imza atıldı. Bu süreçte, oyuncusundan teknik adamına, stadından çimin yapısına, başkanından taraftarına, gelirlerin yapısından harcama türlerine varıncaya kadar her şey bir değişime uğramıştır. Bu değişimlerle futbol tam anlamıyla bir Gösteriş Endüstrisi’ne dönüşmüştür. Artık sadece sportif başarı, ekonomik gelir temelli ve karakterli bir futbol yerine, finansal anlamda kulübün takım, marka ve piyasa değerini maksimize etmeyi hedefleyen bir futbol yapısı haline gelmiştir. Bu değişim süreci futbolda ticarileşme faaliyetlerini artırmıştır.

Futbol kulüplerinin şirketleşmesi, mali yapılarındaki olumsuzluklar ve buna bağlı oluşan devasa zararlar; futbol kulüplerinin rekabet yeteneklerini olumsuz etkilemekte ve onları sportif başarısızlığa itmektedir. Sportif başarısızlık ise aynı şekilde ekonomik ve finansal performansı olumsuz etkilemektedir.

Özellikle son zamanlarda futbol sektöründe bu tür “ekonomik” sıkıntıların sıkça gündeme gelmesinin nedenlerinden bazıları, Şeffaflığa, hesap verebilirliğe, denetime ve paydaşlarına karşı sorumluluğa zorlayacak bir denetim sistemi ve yapılanmanın bulunmayışıdır. Böylesi bir yapıyı kurmadan, salt kulüp yöneticilerini cezalandırmayı hedefleyen bir anlayışla kulüplerimizi içinde bulunduğu sorunlardan maalesef kurtaramayız.

Tüm bu ekonomik sıkıntılara rağmen futbolcuların refah içerisinde yaşaması tüm futbol izleyen ve oynayan kitlenin bu alana olan ilgisini arttırmaktadır. Futbol oynayan her genç, deyim yerindeyse hayatını kurtarmak, rahata ulaşmak için büyük bir çaba göstermektedir. Gençler hayata bir gol atmak için canla başla uğraşarak takımların alt yapılarına girmeyi ve profesyonel oyuncu olmayı hedeflemektedir.

Biz Büyük İstanbul Gazetesi ailesi olarak tüm spor dallarında yer alan sporcularımıza başarılar diliyoruz. Her golünüz hayata karşı bir başarı olsun.

Paylaş